Zapraszam na mojego bloga! Na zdrowie!

Gorzki w smaku postrach pasożytów!

pestki dyni

Gorzki w smaku postrach pasożytów!

Matka natura wiedziała, jak chronić nasiona, by te prędzej wykiełkowały niż zostały zjedzone. Wyposażyła je w gorzkie w smaku kukurbitacyny (znajdziemy je np. w nasionach dyni czy cukinii). Związki te ukryte zaraz pod łupiną odstraszają wroga, gdy ten tylko próbuje się do nich dostać.

A kto jest ich wrogiem zapytacie, kiedy trafią do naszego układu pokarmowego? Pasożyty! Ten na górze, wiedział co robi 😉. Związki te dla nas są całkowicie bezpieczne, a na uciążliwych i niechcianych lokatorów jelit działają jak płachta na byka.

Kukurbitacyny nie tylko odstraszają wrogów, ale także wykazują szereg właściwości leczniczych udowodnionych naukowo. Ich obecność pobudza żołądek, trzustkę i jelita do wydzielania soków odpowiednio: żołądkowego, trzustkowego i jelitowego. Kurkurbitacyny są także nieocenionym wsparciem dla pracy wątroby. Pobudzają do pracy także pęcherzyka żółciowego, wykazując właściwości żółciopędne.

Przegryzając pestki pozbywamy się pasożytów, pobudzamy trawienie, dbamy o wątrobę.

I to nie koniec właściwości gorzkich w smaku nasion.

Kukurbitacyna w nich zawarta wykazuje działania przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, antybakteryjnie i przeciwnowotworowe! Badania naukowe wykazały, że powstrzymuje ona rozprzestrzenianie się komórek rakowych jelita grubego, piersi i płuc

O właściwościach nasion warto pamiętać w życiu codziennym. Kiedy złapie nas ból, zamiast sięgać po leki przeciwzapalne jak np. ibuprofen czy naproksen, lepiej zrobimy sięgając po pestki!

Wyjdzie nam na zdrowie!

 

Najnowsze wpisy

Odwiedz mojego TIKTOKA!

Zachęcam Cię do zaobserwowania mojego profilu. Tam pokazuje moją bieżącą pracę i daje praktyczne wskazówki! Zapraszam!

Scroll to Top