Zapraszam na mojego bloga! Na zdrowie!

Jak przygotować szparagi?

szparagi

Szparagi smakują dobrze w każdej postaci, a argumentów za ich spożyciem nie brakuje! (zobacz poprzednie wpisy)

 Szparagi bardzo łatwo przygotować. Zielone po umyciu i odłamaniu końcówek można jeść surowe i bez obierania. Białe wymagają ściągnięcia wierzchniej warstwy, ale wysiłek warty jest zachodu. Delikatnym smakiem i aksamitną konsystencją zachwycą podniebienia. Fioletowe trudniej znaleźć, ale jak wpadną wam w oko, spróbujcie koniecznie. Zaskoczą was nutą słodyczy. Szparagi nie lubią długiego gotowania. Zielone najlepsze są al dente. Najlepiej gotować je 2-3 minuty we wrzątku, pilnując, by główki pędów wystawały znad wody. Surowe, cienko pokrojone, skropione oliwą i cytryną będę świetną orzeźwiającą propozycją na upalne popołudnie. Można je również rzucić na grill, upiec i zmiksować w koktajlu. Białe gotujemy do miękkości.

Szparagi na polskich stołach pojawiły się całkiem niedawno. Jeśli nie mieliście ich jeszcze okazji spróbować, nie zwlekajcie i jak mówią Rzymianie „Zróbcie to, zanim ugotują się szparagi…” Na zdrowie!

Najnowsze wpisy

Odwiedz mojego TIKTOKA!

Zachęcam Cię do zaobserwowania mojego profilu. Tam pokazuje moją bieżącą pracę i daje praktyczne wskazówki! Zapraszam!

Scroll to Top