Zapraszam na mojego bloga! Na zdrowie!

Jedno dziennie wystarczy!

jabłka

Jabłko.

Co takiego zawiera w sobie ten „zakazany owoc”?

Już wyliczam! Moc witamin na początek. Witaminę C, witaminy z grupy B, A i retinol, E i tokoferol, K, do tego beta-karoten, kwercetynę, pektynę, likopen, minerały i dużą ilość cennego błonnika, do którego wrócę.

Dlaczego warto po nie sięgać?

  • Jabłka poprawiają apetyt i są świetnym lekarstwem na niestrawność.
  • Gotowane pomagają w przy biegunkach i wrzodach.
  • Surowe wykazują działanie oczyszczające i polecane są każdemu, kto chce zrzucić zbędne kilogramy. Mają wtedy niski indeks glikemiczny i dlatego zaleca się je osobom chorym na cukrzycę czy hiperglikemię.

Niech jednak nie zmyli was świeżo wyciskany sok z jabłek, którego indeks znacznie wzrasta z powodu oddzielenia błonnika. Dlatego jeśli jeść jabłka, to najlepiej ze skórką! Zawarty w nich błonnik reguluje pracę jelit i chroni przed zaparciami.

Amerykańskie Stowarzyszenie Antynowotworowe rekomenduje jedzenie większej ilości pożywienia z błonnikiem, a jabłka ze skórką podaje za przykład. Odpowiednia ilość błonnika w diecie zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych chorób nowotworowych nawet o 60%.

Jak odkryli polscy naukowcy z Collegium Medicum Uniwerytetu Jagiellońskiego ryzyko zachorowania na raka jelita grubego zmniejszają dodatkowo zawarte w jabłkach flawonoidy, których w skórce jest pięć razy więcej niż w miąższu.

Zarówno całe jabłka, jak i wyciśnięty z nich sok wpływają korzystnie na pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego. Pomagają w zmiękczeniu i pozbyciu się kamieni żółciowych. Kwasy: jabłkowy i winowy powstrzymują rozwój fermentów i bakterii chorobotwórczych w przewodzie pokarmowym. Z kolei pektyny usuwają cholesterol, trujące metale i pozostałości radioaktywne.

Jedzenie jabłek przywraca właściwy poziom nawilżenia w płucach i wspiera ich ochronę przed dymem papierosowym.

Jabłka bardzo dobrze nawilżają drogi oddechowe, dlatego zalecane są również przy chronicznej infekcji płuc i suchym kaszlu. Kwaśne i soczyste ugaszą pragnienie.

Z właściwości jabłka warto skorzystać stosując je również od zewnętrz. Okład z tartych jabłek przyniesie ulgę „zaczerwienionym oczom”. Ocet jabłkowy nie tylko oczyści organizm od wewnątrz, ale i z zewnątrz. Można dodać go do kąpieli, spłukać nim włosy czy tonizować skórę twarzy.

 

Jak mawiają Brytyjczycy: “An apple a day keeps the doctor away”!

Zatem zamiast do lekarza po zdrowie, jedzmy jabłka „na zdrowie”!

Najnowsze wpisy

Odwiedz mojego TIKTOKA!

Zachęcam Cię do zaobserwowania mojego profilu. Tam pokazuje moją bieżącą pracę i daje praktyczne wskazówki! Zapraszam!

Scroll to Top