Zapraszam na mojego bloga! Na zdrowie!

Sposoby na nieprzyjemny zapach i smak czosnku

czosnek_

Jak korzystać z supermocy czosnku i przy okazji nie odstraszyć ludzi wokół?

Czosnek wybawia nas nie tylko z przeziębień ale i poważniejszych przypadłości (więcej znajdziesz tu), dlatego powinniśmy korzystać z jego mocy, których czosnek tak łatwo nie traci…

Czosnek zniesie naprawdę dużo. Wyciskanie, suszenie, duszenie, gotowanie, smażenie, pieczenie, marynowanie i kiszenie. Znajdujemy go w przepisach kuchni całego świata. W koreańskim kimchi, w tunezyjskiej harrisie, we włoskiej bruschettcie, czy indyjskich plackach naan, a wreszcie także w polskiej grochówce i kiszonych ogórkach.

Sposobów na wykorzystanie i przygotowanie czosnku jest mnóstwo.

A jak pozbyć się jego przykrego zapachu, który po zjedzeniu bywa problematyczny?

Czosnek ugotowany, pieczony lub smażony traci nieprzyjemny zapach.

Intensywnego zapachu pozbędziemy się także dodając do dania natkę pietruszki, liście pokrzywy czy szczawiku.

Pomoże również zjedzenie jabłka, przegryzienie ziarna palonej kawy, nasion kolendry czy kardamonu oraz wypicie szklanki mleka.

Zapomniałabym, czosnkowi przypisuje się także działanie antysklerotyczne.

Profilaktycznie zalecam zatem ząbek czosnku dziennie, by nie zapomnieć o tym co zdrowe!

Najnowsze wpisy

Odwiedz mojego TIKTOKA!

Zachęcam Cię do zaobserwowania mojego profilu. Tam pokazuje moją bieżącą pracę i daje praktyczne wskazówki! Zapraszam!

Scroll to Top