Zapraszam na mojego bloga! Na zdrowie!

W ich pędach jest moc witamin i minerałów!

szparagi

Moc witamin i minerałów!

Szparagi są źródłem kwasu foliowego, witaminy C, witamin z grupy B i witamin młodości, A i E. 

Nie brakuje im też cennych składników mineralnych. 

Wapnia i fosforu biorących udział w procesie mineralizacji kości i zębów.

Magnezu odpowiedzialnego za kurczliwość mięśni, katalizującego przemiany białkowe, tłuszczowe i węglowodanowe w naszym organizmie, niezbędnego do prawidłowej pracy układów nerwowego i sercowo-naczyniowego. 

Żelaza, bez którego nie ma mowy o właściwym procesie krwiotwórczym, a którego niedobory są coraz powszechniejszym zjawiskiem.

Do tego znaczne ilości siarki i cynku, odpowiedzialne za stan skóry, włosów i paznokci. Lecznicze właściwości szparagowego soku są cenione i wykorzystywane w okładach na zmienione chorobowo powierzchnie skórne przy trądziku, ropnych zmianach i trudno gojących się ranach, egzemach i łuszczycy.

W szparagach znajdziemy również flawonoidy (rutynę i kwercetynę) oraz kwasy kumarowy i ferulowy cenione ze względu na ich ukierunkowanie przeciwnowotworowe i antyoksydacyjne.

 

Najnowsze wpisy

Odwiedz mojego TIKTOKA!

Zachęcam Cię do zaobserwowania mojego profilu. Tam pokazuje moją bieżącą pracę i daje praktyczne wskazówki! Zapraszam!

Scroll to Top