Moc witamin i minerałów!
Szparagi są źródłem kwasu foliowego, witaminy C, witamin z grupy B i witamin młodości, A i E.
Nie brakuje im też cennych składników mineralnych.
Wapnia i fosforu biorących udział w procesie mineralizacji kości i zębów.
Magnezu odpowiedzialnego za kurczliwość mięśni, katalizującego przemiany białkowe, tłuszczowe i węglowodanowe w naszym organizmie, niezbędnego do prawidłowej pracy układów nerwowego i sercowo-naczyniowego.
Żelaza, bez którego nie ma mowy o właściwym procesie krwiotwórczym, a którego niedobory są coraz powszechniejszym zjawiskiem.
Do tego znaczne ilości siarki i cynku, odpowiedzialne za stan skóry, włosów i paznokci. Lecznicze właściwości szparagowego soku są cenione i wykorzystywane w okładach na zmienione chorobowo powierzchnie skórne przy trądziku, ropnych zmianach i trudno gojących się ranach, egzemach i łuszczycy.
W szparagach znajdziemy również flawonoidy (rutynę i kwercetynę) oraz kwasy kumarowy i ferulowy cenione ze względu na ich ukierunkowanie przeciwnowotworowe i antyoksydacyjne.