Zapraszam na mojego bloga! Na zdrowie!

Próbowaliście truskawek z ziemniakami?

Truskawka 1

Truskawki świetnie sprawdzają się w deserach, mlecznych szejkach, sałatkach i przepisach takich jak ten, z ziemniakami i kurczakiem. 

Jeśli nie mieliście jeszcze okazji sprobować ich w takim zestawieniu, to czas to zmienić! Mam nadzieję, że sprawdzicie ten przepis i dodacie go do ulubionych. Kwaskowata słodycz truskawki łamie maślaną słodycz ziemniaków i świetnie komponuje z chrupiącą skórką kurczaka.  

Do wykonania przepisu potrzebujecie:

• 1 kg ziemniaków

• 150 g masła

• 150 g truskawek

• łyżkę papryki wędzonej

• łyżeczkę gałki muszkatołowej

• 2 ząbki czosnku

• 3 udka z kurczaka lub pierś, którą pokroicie w pasy (wybierzcie ten wariant, który wolicie)

• pół pęczka tymianku

• 3 łyżki oleju

• sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie myjemy. Następnie nacinamy je do ¾ głębokości w cienkie paski co ok. 3 mm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pasy przekładamy gałązkami tymianku. W rondelku rozpuszczamy 50 g masła. Dodajemy 1 ząbek czosnku i przyprawy: wędzoną paprykę, sól oraz gałkę muszkatołową. Gotową zalewą polewamy wcześniej przygotowane ziemniaki. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach, następnie 6 minut w 200 stopniach. Kurczaka doprawiamy solą. Smażymy na oleju po 4 minuty z każdej strony. Na talerzu układamy upieczone ziemniaki oraz udka. Dekorujemy pokrojonymi truskawkami. 

W wersji wege przepis jest równie smaczny! 

Na zdrowie!

Najnowsze wpisy

Odwiedz mojego TIKTOKA!

Zachęcam Cię do zaobserwowania mojego profilu. Tam pokazuje moją bieżącą pracę i daje praktyczne wskazówki! Zapraszam!

Scroll to Top